Home office kockázatértékelés

A mi szolgáltatásunk az Ön biztonsága!

Elégedett ügyfél
+ 0
Szakember
0
Home office kockázatértékelés
+ 0

MIÉRT FONTOS A Home office kockázatértékelés ?

A home office kockázatértékelésre speciálisan kifejlesztett új szoftverünk segítségével akár 10 perc leforgása alatt elkészíthető egy munkavállaló otthoni munkaállomásának bevizsgálása, miközben elvégezhető az ezzel kapcsolatos tűzvédelmi és munkavédelmi oktatás is. Mindehhez nem szükséges a személyes kontaktus felvétele, így a szoftver használatával a Covid járvány okozta fertőzés veszélyt is elhárítható.  

Home office törvénykezés

A home office kockázatértékelésének elvégzése a munkáltatók részéről mind munkavédelmi, mind munkajogi kötelezettség. A távmunkavégzésre vonatkozó munkajogi szabályokat a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabályoz, míg a munkavédelmi szabályokat a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény tartalmazza.

E két törvény rendelkezéseit az otthoni munkavégzés sajátosságainak figyelembevételével kell alkalmazni. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése távmunka (home office) esetén is a munkáltató felelőssége, így az otthoni munkavégzés tekintetében a Munkavédelmi törvény a munkáltatóra munkavédelmi jellegű kötelezettségeket ró. Ennek fő momentuma a munkavégzés, illetőleg a munkaszerződés módosítását megelőző, a biztonságos munkavégzés feltételeit igazoló, kockázatértékelés. (Hiv.: Mvt. 86/A. § (3) bekezdése.)

Home office kockázatértékelés és munkavédelem

A munkavállaló által megteremtett munkakörnyezetet home office szempontjából a munkáltatónak kockázatértékelést alá kell vonni. A sikeres auditot követően, de még az otthoni munkavégzés megkezdése előtt a munkavállalót munkavédelmi oktatásban is kell részesíteni. Mind a kockázatértékelés, mind az oktatási tematika anyagának elkészítése munkavédelmi képesítéssel rendelkező személy közreműködését igényli.

Munkatársaink évtizedes gyakorlattal rendelkeznek az otthoni munkavégzés munkakörnyezetének kockázatértékelésében, illetve a munkavédelmi oktatási tematika elkészítésében. Újonnan kifejlesztett és letesztelt online audit rendszerünkkel, valamint az ezzel összekapcsolt e-learning oktatással gyorsan és hatékonyan látjuk el a munkáltató távmunkavégzéssel kapcsolatos munkavédelmi kötelezettségeit. Azon partnereink részére, akik a hagyományos helyszíni személyesen végzett auditra tartanak igényt az otthoni munkavégzés feltételeinek ellenőrzésére, azoknak továbbra is biztosítjuk a megszokott magas színvonalú feladatellátást az ország teljes területén.

Home office kockázatértékelés szoftver segítségével

A jogszabályoknak történő megfelelése érdekében a Cedit 2000 Kft munkatársai kifejlesztettek egy vadonatúj szoftvert, mely alkalmas az otthoni munkavégzésre kialakított munkaállomás gyors, egyszerű és rendkívül költséghatékony ellenőrzésére, valamint ezzel egy időben a munkavállaló speciális tűzvédelmi és munkavédelmi oktatására.

A szoftver fejlesztésénél elsődleges szempontként jelent meg a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett, hogy egyszerű, biztonságos és könnyen kezelhető legyen. A szoftvert igénybe vevő partnereink belépési jelszót és magas jogosultságot kapnak annak érdekében, hogy irányíthassák, ellenőrizhessék, és folyamatában figyelemmel kísérhessék a munkafolyamatot.

 

Tananyagok

A Cedit 2000 Kft szakemberei elkészítették az oktatáshoz tartozó tananyagokat, illetve az otthoni munkavégzés kockázatértékeléséhez szükséges kockázatfelmérő íveket. Fontos! Mind a kockázatértékelés, mind az oktatási tematika anyagának elkészítése munkavédelmi képesítéssel rendelkező személy közreműködését igényli.

A programba bevont munkavállalóknak nincs más dolga, mint a szoftverbe belépve megismerjék a rájuk vonatkozó tűzvédelmi és munkavédelmi szabályokat, kitöltsék helyesen az ellenőrző tesztet, valamint a felmérő ívben feltett kérdésekre igennel, vagy nemmel válaszoljanak. Egy – két, a munkaállomásról készített fénykép feltöltése után egy kattintással a munkavállaló végzett is feladatával. Ezt követően a Cedit 2000 Kft. képzett szakemberei kielemzik a kapott információk alapján, hogy a munkaállomás megfelel-e az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek, véleményezik azt, majd ennek eredményét a szoftver segítségével egy pdf fájlban rögzítik.

Audit Dokumentumok és Beszámolók:

A munkaállomásokról pdf-ben készült szakvéleményt a munkáltatónak a Cedit 2000 Kft. további felhasználásra megküldi. Ezzel a törvényben szabályozott akadályok a munkáltató részéről elhárulnak.

Kapcsolat

Kérdése van?

Írjon nekünk

e-mail címünk: info@cedit2000.hu

Újdonságok a munkavédelmielvárásokban

Legfrissebb híreink

Veszélyhelyzet megszűnése

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályok a Munkavédelmi törvény vonatkozásában az alábbiak szerint módosulnak: (2) A veszélyhelyzet idején lejárt, a munkavégzés során egyes tevékenységek végzéséhez szükséges kezelői jogosítványok orvosi érvényessége

Tovább olvasom »