Milyen munkavédelmi oktatásra van szükség?

Manapság sokszor szembesülük a munkavédelmi oktatások során, hogy csak gyorsan-gyorsan legyünk meg. Ezt természetesen a munkáltatói és a munkavállalói oldal is kéri. Ma fénykorát éli az e-leraning oktatás. Természetesen ez is tud hatékonyan és jól működni! Jogosan tehetjük fel a kérdést. Milyen oktatást kell tartani? Jogosan teszi fel a kérdést a cég vezetője, hogy milyen oktatást kapjanak a munkavállalóim az én irányításom alatt? Milyen munkavédelmi oktatásra van szükség?

Munkavédelmi oktatás – szabályozás

Kezdjük az elején. A munkavédelmi oktatás szükségességét a munkavédelmi törvény (Mvt.55.§ (1), (2)) írja elő. A munkáltatónak biztosítania kell a munkábaállás előtt az előzetes munkavédelmi oktatást. Ezt követően évente szükséges megújítani a hallottakatEzt ismétlődő munkavédelmi oktatásnak hívjuk. Vannak helyzetek, amikor rendkívüli oktatás megtartása szükséges pl: új eszköz, új gép kerül a munkavállaló irányítása alá, használatába, vagy baleset következik be a cégnél stb. Most hogy megnéztük, hogy ezt mi írja elő és milyen gyakorisággal szükséges megtartani, tudunk beszélni arról, milyennek is kell a munkavédelmi oktatásnak lennie. Két oldalról lehet megközelíteni a témát. Az egyik a munkáltatói, a másik a munkavállalói oldal. 

Munkavédelmi oktatás – munkáltatói szempontból

A munkáltatót a munkavédelmi törvény kötelezi az oktatás megtartására, de fontos, hogy ne csak egy „kipipálandó” feladatként, elvégzendő kötelességként kezeljük. Fontos, hogy munkáltatói oldalról tudatosuljon, az oktatás egy esetleges baleset megelőzésében tud nagy szerepet vállalni. Fontos, hogy a vállalkozások munkavállalói számára egy jól megtartott oktatással a cég közelebb kerülhet a hosszútávú biztonságos, egészséges munkavégzés lehetőségéhez. Biztosítja a vállalkozás megbízhatóságát, a stabilitást, növeli a hatékonyságot, védelmet nyújt a munkavállalóknak.

Munkavédelmi oktatás – munkavállalói szempontból

A másik aspektus a munkavállalói oldal. Itt sokszor szembesülünk, hogy csak essünk túl rajta. Ha a munkavédelmi oktatást tartó számára valóban fontos, hogy információkat adunk át a munkavállalóknak, úgy hogy az számára érthető és befogadható, akkor figyelmet, érdeklődést kell kapnunk a hallgatóságtól. Fontos, hogy az oktatáson a munkavállaló érezze a figyelmet, azt, hogy ez Ő érte van. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a szükséges információkat is át fogjuk tudni adni számukra. Hogy ez miért fontos? Azért, mert az egyén az, aki a döntést meghozza egy baleset előtt. Ő az, akit ilyenkor befolyásolni tudunk – emlékezve a munkavédelmi oktatásokon elhangzottakra – a jó döntés meghozásának irányába. A munkavállaló az ilyen jellegű munkavédelmi oktatással figyelmet kap, fontosnak érzi önmagát, melytől pontosabb, stabilabb munkát fog végezni. Ezzel egyben támogatja is azt a vállalkozást, melynél alkalmazásban áll. 

Ismétlődő munkavédelmi oktatás

Az ismétlődő munkavédelmi oktatásokon nem árt feltenni azt a kérdést, hogy mi a munkavállaló véleménye a különböző eszközök, gépek használatáról, illetve a különféle előírások gyakorlati betartásáról. Amennyiben az észrevétel, javaslat észszerű a munkavédelemmel foglalkozó visszacsatolást kap a felhasználói oldaltól. Életszerűbbé teheti a helyi sajátosságoknak megfelelő előírásokat. Másrészt a munkavállalói oldal is nagyobb megbecsülést kap, érezhetőbbé válik a fontossága, erősödik a munkavállalók elköteleződése az őt alkalmazó cég felé. Az ilyen észrevételeknek óriási a társadalmi hasznossága is, hiszen hatással van a munkából kiesett órák számára, az egészségügyi kiadások csökkentésére azzal, ha egy-egy munkahelyi balesetet tudunk vele megelőzni.

Tudjuk ez nem mindig egyszerű, hiszen a mai felgyorsult világban, fontos az idő, hatékonyság, eredményesség. Az e-leringgel is sok mindent el lehet érni, ha célzottan munkakörönként végezzük az oktatást. Ha cégvezető vagy tudnod kell, hogy a munkavédelmi oktatással mindezt megkaphatod, megadhatod a munkavállalóidnak, ha megfelelően választod meg kivel dolgozol. Munkavállalói oldalról, pedig tudom, hogy az élet hoz váratlan helyzeteket, melyeknél kulcsfontosságú a jó döntés, a szabálykövetés.

Ha Te most eldöntötted, hogy innentől komolyan veszed a munkavédelmi oktatást, akkor keress minket bizalommal.

További
Híreink