Irodai ergonómia- hogy rendezzek be ergonomikus irodát?

Irodai ergonómia – szabályozás

Szellemi munka végzése esetén napjainkban szinte elengedhetetlen valamilyen számítógépes eszköz használata. Az irodai, ülő munkavégzés csak látszólag nevezhető könnyűnek, a valóságban azonban számtalan tényező teheti megterhelővé.

A képernyős munkavégzés tekintetében még 2021-ben is egy 1999-ben hatályba lépett EüM rendelet a meghatározó. Azóta viszont a számítástechnikában jelentős fejlődés következett be, melyeket a jogi szabályozás nem követett le. Az asztali számítógépeket felváltották a mobil eszközök, laptopok, elterjedtek az ún. open office megoldások, melyek számos egyéb kihívás elé állították a munkavállalókat.

A munkáltatók nagy többsége biztosítja az 50/1999 (XI.3.) EüM rendeletben rögzített feltételeket, azaz rendelkezésre állnak állítható, görgős székek és asztalok, törekszenek a rengeteg természetes fény bejuttatására, ezért most az irodai munkavállalók körében leggyakrabban felmerülő problémákról ejtenék néhány szót.

Irodai ergonómia – miket kell figyelembe venni?

Hiába néz ki gyönyörűen egy design bútorokkal felszerelt irodai szint, ha a munkavállalók nem tudnak benne kényelmesen és egészségesen dolgozni.

Már az épület tervezése során figyelembe kell venni a rengeteg szempontot. Lehetőség szerint az épület friss levegő beszívása ne a szomszédos gyorsétterem konyhai elszívójának kivezető csövének magasságában kerüljön elhelyezésre.

Számtalan alkalommal fordul elő, hogy a munkavállalók arra panaszkodnak, hogy a szellőztető rendszer pont az ő asztaluk felett fújja be a friss levegőt, ezáltal egész nap huzatban kénytelenek ülni és szinte állandó felső légúti, valamint ízületi bántalmaik vannak. Ennek érdekében különböző módokon igyekeznek „betömni” a nyílást. Erre lehet jó megoldás a mobil munkavégzési hely, melynek előnye, hogy a munkavállaló az általa szimpatikusnak talált asztal mellett foglal helyet, akár naponta változtatva azt. Másik megoldás a szellőző rendszer kivezetéséhez felszerelt plexi lemez, mely a kifújt levegő útját változtatja meg, így az nem közvetlenül az alatta ülőre áramlik.

Ugyancsak gyakori probléma, hogy a munkavállaló perifériás látóterébe valami zavaró fényforrás kerül, pl. egy mennyezeti lámpa, vagy egy biztonsági világítás fénye. Érdemes már az asztalok előzetes elhelyezési tervénél is figyelembe venni ezeket a tényezőket, így a későbbiekben sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Jó ötletnek tűnhetnek a hatalmas üveg felületek is, azonban ilyenkor nem szabad elfeledkezni a megfelelő árnyékolásról, valamint az épület tájolásának megvizsgálásáról. A legnagyobb nyári hőségben ugyanis egy teli üvegezett, déli tájolású irodában pillanatok alatt lesz elviselhetetlen hőség még a klíma használata mellett is. Másik probléma, hogy a rosszul pozicionált asztalok a képernyőkön még árnyékolás mellett is jelentős tükröződést és képrázást okozhatnak.

A laptopok használata esetén számításba kell venni, hogy a hosszan tartó lefelé nézés (nyak lógatása) káros hatásokat okozhat, többek között nyaki fájdalmat, fejfájást, gerinc bántalmakat. Mindenképpen ajánlott laptop emelvény használata, melynek segítségével kellő magasságba emelhetjük a monitort, elkerülve ezzel a maradandó egészségügyi károsodásokat.

Amennyiben lehetséges, biztosítsunk kiegészítő perifériás egységeket a laptopunk mellé (egér, billentyűzet és második monitor).

Amennyiben további kérdései lennének vagy tanácsra lenne szüksége, keressen minket bizalommal!

További
Híreink