Tűzvédelmi eszközök, berendezések szakcéges felülvizsgálata a COVID 19 világjárvány ideje alatt

A hatóságok a veszélyhelyzetre való tekintettel számtalan esetben egyszerűsítenek az eljárásokban. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az orvosi vizsgálatokat és a tűzvédelmi szakvizsgákat érintő könnyítésekről. A cikket teljes egészében ide kattintva olvashatja el.

Tűzvédelmi eszközök, berendezések szakcéges felülvizsgálata a COVID 19 világjárvány ideje alatt-min

Fennállnak azonban továbbra is azok a kötelezettségek, melyek az élet- és egészségvédelmi berendezések üzemeltetéséhez kötődnek. Ilyen a tűzvédelmi eszközök, berendezések, készülékek szakcéges felülvizsgálata, karbantartása illetve üzemeltetői ellenőrzése, a liftek időszakos biztonsági felülvizsgálatai, légtechnikai eszközök tisztítása, és sorolhatnánk tovább.

Mivel a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága az ilyen feladatok könnyítésével kapcsolatban nem adott ki hivatalos állásfoglalást, ezért a hatályos jogszabályoknak megfelelően a veszélyhelyzeti időszak alatt is ezeket dokumentáltan el kell végezni. Tapasztalatunk szerint több karbantartó, felülvizsgáló szakcég a vészhelyzetre való hivatkozással lemondja, vagy elhalasztja szerződésben foglalt aktuális feladatainak ellátását. Álláspontunk szerint nem jár el helyesen  az a tulajdonos, üzemeltető, vagy bérlő, aki elhanyagolja emiatt berendezéseinek időszakos felülvizsgálatát, ellenőrzését, karbantartását. Ez igaz abban az esetben is, ha az adott területe a veszélyhelyzet  ideje alatt átmenetileg nem folyik tevékenység.

Szakcég általi felülvizsgálat

A fentiek teljesülése érdekében javasoljuk, hogy a karbantartást, felülvizsgálatot végző szakcégek felé hivatalosan jelezzék továbbra is fennálló igényüket, és egyben adjanak tájékoztatást, hogy a létesítményük területére milyen feltételekkel engedélyezik a bejutás, illetve a munkavégzés. Többek közt azt, hogy milyen útvonalakat használhatnak a szakcégek alkalmazottjai, mely területre léphetnek be. Jelezzék feléjük, hogy a munkálatokhoz szükséges eszközök a helyszínen biztosítottak-e vagy sem. (Ilyen eszköz lehet a létra, állvány, egyéb munkaeszköz, stb.)

Érdemes rákérdezni, hogy a végzett tevékenységük ideje alatt milyen további védőeszköz viselését rendelték el a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében (védőmaszk, gumikesztyű, stb).

Amennyiben a fent említettekben bármilyen változás vagy új rendelkezés lépne életben, akkor honlapunkon folyamatosan frissülő cikkeinkben tájékoztatni fogjuk Önöket. 

Vigyázzunk egymásra, együtt sikerülni fog!

Kép forrása: Pixabay

További
Híreink