COVID-19: Amit Tudni Kell a Légzésvédelemről

A jelenlegi helyzetben sok valós, és talán még több fals információ kering a légzésvédelmi maszkok tulajdonságáról, hatékonyságáról, a vírusok elleni védelméről. Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi szervezet – többek között az Egészségügyi Világszervezet – szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó.

1.ábra

2.ábra

Mit jelent az FFP?

Az FFP érték egy olyan szám, amit a légzésvédők beazonosítására használnak.  Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece“, vagyis szűrővel ellátott védőeszköz az arcon. Besorolásuk 1-3-ig terjed.

Az FFP1-es légzésvédelmi maszk, vagy porálarc csak szilárd szemcsék szűrésére alkalmas. Véd a nem mérgező poroktól, vizes bázisú aerosoloktól. Használata jellemzően kövek kezelése, cellulóz anyagok környezete, de jól alkalmazható az építőiparban is por elleni védelem gyanánt.

Az FFP2-es jelölésű légzésvédelmi maszk, vagy porálarc az enyhén mérgező, vagy irritáló szilárd aerosolok és folyadékok elleni védelemben nyújt segítséget. Azokban az esetekben érdemes használni, ahol ezek az anyagok jelen vannak a levegőben. Ilyen anyag többek között a puhafa csiszolása során levegőbe jutó fűrészpor szemcsék, a különböző kompozit anyagokkal történő munkavégzés, stb.

A legmagasabb szintű védelmet az FFP3-as jelölésű légzésvédelmi maszk, vagy porálarc biztosítja viselőjének. Alkalmas a mérgező és egészségre káros porok, füstök és aeroszolok elleni védekezésben.  Az ehhez a védelmi osztályhoz tartozó eszközök a rákkeltő és radioaktív szennyezőanyagokat, és ami az esetünkben a legfontosabb a kórokozókat, vírusokat, baktériumokat és gomba spórákat is kiszűrik.

Vásárláskor minden esetben tájékozódjunk, hogy a maszk milyen szintű védelemmel rendelkezik. Ne essünk abba a hibába, hogy a hamis biztonságérzetet adó egyéb maszkok viselésével úgy gondoljuk, hogy magunk érinthetetlenné váltunk a Covid-19 vírustól.

A légzésvédő álarc, vagy maszk viselése:

A légzésvédő helyes alkalmazása során az zárja körül a szánkat és az orrunkat, szélei teljesen zártan simuljanak arcunkhoz. Tudni kell, hogy ki és belégzéskor a levegő mindig a legkisebb ellenállást választja, így ha rés van az arcunk és a maszk között, a levegő megtalálja ezt az utat. A szűrő rendszerét megkerülő környezeti levegő gyengíti a légzésvédő védelmi képességét. A légzésvédő használata során fontos, hogy a megfelelő szigetelés biztosított legyen a légzésvédő széle és a viselőjének arca között. Abban az esetben, ha ez az illeszkedés nem megfelelő, akkor a rések között a szennyeződések, baktériumok, vírusok, gombák bekerülhetnek a légzésvédő alá, így állandó kapcsolat alakul ki az egyén és az egészségkárosító környezete között.

Minden más nem FFP típusú maszk arra jó, hogy megvédje viselőjét a közvetlenül szájba be-, és kijutó cseppektől. Ezek a maszkok csak eltakarják a szájat, hogy abba közvetlen ne, vagy csak nehezítve kerülhessen a levegőben található, de az aerosolnoknál lényegesen nagyobb cseppek. A hátrányuk ezeknek az eszközöknek, hogy nem zárják ki a szűretlen levegőt sem.  Előnyük jelen esetben abban rejlik, hogy az akaratlan arc érintés száma lényegesen lecsökken. Ezzel a kézre került kórokozók szervezetünkbe jutását gátolja. Használatuk inkább a betegeknél javasolt, hogy ők ne fertőzzenek annyira tovább.

3.ábra

A védelmi képesség mellett a másik fontos tényező a kényelem. Abban az esetben ha a légzésvédő viselése kényelmetlen egyén számára, akkor fennáll az a helyzet, hogy annak a viselője nem fogja hordani a vészhelyzet teljes időtartama alatt.

Legfontosabb információk a légzésvédők helyes felhelyezése során:

 • A csomagolásból minden esetben „tiszta” helyen, nem szennyezett kézzel szükséges kivenni védőeszközt;
 • A légzésvédő megérintése során minden esetben törekedj arra, hogy a védőeszköz külső felületét érintsd meg, hogy a belső felülete szennyeződéstől mentes maradjon;
 • A légzésvédőt tartsd az álladhoz, válaszd szét az alsó és felső pántokat, majd húzd át a felsőt a fej felett; az alsót a fülek alatt, majd állítsd be, hogy kényelmesen illeszkedjenek;
 • Az alsó és a felső pánt felhelyezésekor figyelj oda, hogy a pántok ne csavarodjanak meg;
 • Az orrcsipeszt simítsd végig az orrodon úgy, hogy belégzéskor az orrod körül légáramlást ne érezz;
 • A védőeszköz felhelyezése során használd mind a két kezedet, hogy az eszköz archoz való teljes illeszkedését minél könnyebben elérd.

4.ábra

További fontos információk a légzésvédők alkalmazása előtt/során:

 • Javasolt az arcszőrzet eltávolítása annak érdekében, hogy a légzésvédő szigetelése megfelelő legyen, ezáltal az egészségkárosító anyagok ne kerülhessenek a légzésvédő belső felületére az arcszőrzet miatt kialakult réseken keresztül;
 • Hosszú haj esetén javasolt, hogy a hajad fog copfba.

Illeszkedésvizsgálat (szelepes és szelep nélküli légzésvédő)

 • Minden esetben győződj meg róla, hogy a légzésvédő megfelelően illeszkedik-e az arcodhoz;
 • A légzésvédőt óvatosan és mozdulásmentesen takard le mind a két kezed segítségével,
  • Abban az esetben, ha a légzésvédő szelep nélküli, akkor végezz erős kilégzést!
  • Abban az esetben, ha a légzésvédő szelepes, akkor végezz erős belégzést!

Abban az esetben, ha betegnek érzi magát, vagy olyan helyre megy ahol nagy számban fordulhatnak elő emberek vagy nincs tisztában az ottani körülményekkel, mindenképp ajánljuk a fent nevezett légzésvédők – maszkok használatát, ezzel csökkentve a kockázatát annak hogy megfertőződjünk, vagy mi magunk továbbadjuk a fertőzést.

#maradjotthon

További
Híreink