A mustgáz veszélyei

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az idei évben is felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A szüreti időszakban a gondatlanság és figyelmetlenség miatt, minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés történik, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

A mustgáz veszélyei

A must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, mely a pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz.

A szén-dioxid a levegő állandó alkotóeleme, színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét és a járatokat. A szén-dioxid kis koncentrációban a légzőközpontot izgatja, nagyobb koncentrációban az oxigénhiány miatt fulladást okoz. A központi idegrendszerre hat, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar.

A must erjedésének idején a rosszullét, fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül a borospincékbe szigorúan tilos lemenni!

gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.

Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a figyelmet arra is, hogy önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak!

Ugyanis a gyertya lángja általában csak 14%-os szén-dioxid tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% szén-dioxid tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt fulladást, halálos mérgezést szenvedhet. A 20% szén-dioxid tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat.  

Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya azt javasolja, hogy a must forrásának idejére „Figyelem, mustgáz veszély!”feliratot érdemes elhelyezni a pince bejáratára.

Sajnos számtalan esetben előfordul, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, így segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes mustgázt.

Ezért fontos, hogy senki ne próbáljon meggondolatlanul ájult ember segítségére sietni! Ha nem ismert, hogy milyen mennyiségben van jelen a mérgező gáz abban a helyiségben, amiből ki akarjuk menteni a sérültet, saját életünket is kockáztatjuk, ha zártrendszerű légzőkészülék nélkül megyünk be a sérülthöz.

Ilyen esetben azonnal hívni kell a mentőket, illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a 112-es központi segélyhívó számon és meg kell próbálni kiszellőztetni a helyiséget. A mustgáz-mérgezést szenvedő sérülteket a tűzoltók biztonsággal, légzőkészülék használata mellett tudják kimenteni.

Amennyiben van mód a pincehelyiség megfelelő átszellőztetésére és a szén-dioxid koncentráció ellenőrzésére, a mérgezett személyt mielőbb ki kell szabadítani a mérgezés helyszínéről, szabad levegőre kell vinni és a sérült állapotától függően, meg kell kezdeni az elsősegélynyújtást a mentők megérkezéséig.

Forrás: http://www.ommf.gov.hu

További
Híreink