Merre tart a home office? – Távmunka vs. iroda

A Home Office vajon mennyire volt jellemző a járvány előtti időkben a nagy irodákat fenntartó multinacionális vállalkozások körében, mint a foglalkoztatás egyik formája Magyarországon? – tehetjük fel a kérdést jogosan. Azzal a munkáltatók is és a munkavállalók is tisztában vannak, hogy a távmunka végzése mindkét félnek előnyös lehet. A munkáltató megszabadul egy viszonylag magas költséghányadtól, ha munkatársainak nagy számával egyezséget köt az otthoni munkavégzésre, míg a munkavállaló hasznosabb tevékenységre fordíthatja a munkába járás holt idejét, és látszólagos kötetlenségben végezheti napi feladatait.

Home Office múltja

Mindamellett nem mondható ki egyszerűen, hogy hazánkban ez a munkáltató és munkavállaló közötti jogviszony nagy számban létesült volna. Szakemberek ezt magyarázzák azzal is, hogy a magyar vállalati kultúra még nem érte el azt a szintet, hogy a home office gyökeret eresszen. A kis és középvezetői szinteken nem alakultak még ki azok az elsődleges bizalmi viszonyok, melyek az eredményes együttműködésnek az alapja lehetne. Valószínűleg indokolható ez azzal is, hogy a „Szem előtt vagy, ezért dolgozol rendesen!”, valamint a „Látom és felügyelem a munkád!” felfogás még mindig túlságosan erős. E tényt döbbenetesen alátámasztja az is, amikor a frissen kinevezett kis-, vagy középvezető hirtelen paradigmaváltáson megy át kinevezése pillanatában, és az addig oly áhított otthoni munkavégzés, mint a kámfor foszlik szét, és azonnal a „Vezess és uralkodj!” elv győz felette. Vagyis a munkáltató és a munkavállalói csoportközé beékelődött egy ”home office ellenes” réteg, mely kizárólag pozícióhoz kapcsolódik, és nem a pozíciót betöltő személyhez.

Home Office jelenleg

Mindenesetre a világjárvány ezt az állapotot most megbolygatta. Jelen pillanatban kényszer miatt hatalmas létszámban dolgoznak, az eddig irodai környezetben dolgozó munkavállalók otthonaikban. Mint korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy az otthoni munkavégzésnek megvannak a törvényi feltételei mind a munkaügyi, mind a munkavédelmi oldalról. Ezeket a szabályzókat a kihirdetett vészhelyzet hallgatólagosan, és kizárólag erre az időszakra annullálta.

Jövőkép

Pontosabban: a törvényekben meghatározott személyi és tárgyi feltételek ellenőrzését felfüggesztették. De mi fog történni a vészhelyzeti időszak után? Jelen pillanatban az a feltételezés erősödik, hogy erőteljesen meg fog billenni a mérleg nyelve az otthoni munkavégzés felé. Vagyis az a „home office ellenes” rétegnek a befolyása, ami az eddigi folyamatokra – pont azért, mert jelenleg ez a réteg is otthonról dolgozik – lényegesen csökkenni fog. A munkavállalók bizonyítják, hogy a vészhelyzet alatti időszakban, a távmunkában ellátott feladatuk minősége egy szemernyit sem csökken. A munkáltatók éles körülmények között megbizonyosodhatnak, hogy a kényszer miatt alkalmazott otthoni munkavégzés nem rontja az eddigi minőséget. Vagyis az prognosztizálható, hogy ha nem is ekkora mértékben, mint a jelenlegi időszakban, de a vészhelyzet előtti időszakhoz képest lényegesen meg fog emelkedni az ilyen jellegű alkalmazás.

Kép forrása: Coffee photo created by master1305 – www.freepik.com

További
Híreink