Az építőmunkások több mint fele halláskárosodásban szenved

Az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint, melyet közel húszezer alany bevonásával végzett, azt mutatja, hogy az építőipari szakma a hallásra ártalmas.

A tanulmány szerint az amerikai építőmunkások 55%-ának halláskárosodása van. A vizsgálatban a halláskárosodás előfordulási aránya gyorsan nőtt, a 65 év alattiaknál 86,4%-ra a 45 éveseknél kimutatott 16,1%-ról.

A tanulmány kitért a nemek arányára is.  A nők esetében sokkal kisebb a valószínűsége, hogy halláskárosodást szenvednek, mint a férfiak. A nők 22,8%-ának volt halláskárosodása, míg a férfiaknál 60,9%. A kedvezőbb halláskárosodási arány magyarázata nőknél az, hogy kevésbé gyakori hangos vagy nagyon hangos zajnak való kitettségük.

Az építőipariban eltöltött évek hosszúsága jelentősen megnövelte a hallásromlás kockázatát. Azoknál a munkavállalóknál, akik több mint 30 éve dolgoztak ezen a területen, közel négyszeres a halláskárosodás kockázatának, mint azoknál, akik kevesebb, mint 10 éve dolgoztak építkezésen.

A zajnak való kitettség

Azoknál a munkavállalóknál, akik a munkaidejük 90%-át hangos vagy nagyon hangos zaj érte a halláskárosodás kockázat igen jelentős mértékkel emelkedett.

Egyéb kockázati tényezőkre is kitért a tanulmány. Ilyen például a szerves oldószerekkel való munkavégzés, mely szintén jelentős mértékben összefügg a hallásvesztéssel, a tanulmány szerint.

Vizsgálták azt is, hogy a dohányzás hogyan hat a hallásvesztésre. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik dohányoznak, vagy akik korábban dohányoztak, jelentősen megnövekedett a hallásvesztés kockázata, ellentétben azokkal, akik soha nem dohányoztak.

Az építőipari munkások körében a halláskárosodás kockázata lényegesen magasabb volt, mint egy 80 dBA feletti zajszintnek kitett ipari munkás esetében.

A tanulmány több mint 19 ezer munkavállaló mintáján alapult, akik részt vettek az építési szakmák orvosi szűrőprogramjában (BTMed).

A tanulmányból is jól látszik, hogy milyen károsodást tud okozni a folyamatos zajexpozíció.  A 40-65 dBA hangnyomásszintű zajok pszichés hatásokat váltanak ki.  A 65-85 dBA közöttiek magatartásbeli változások mellett a vegetatív idegrendszer irányítása alatt működő funkciókban okoznak eltérést.  A 85 dBA feletti hosszabb-rövidebb idejű egyszeri zajexpozíció után is kimutatható hallásküszöb átmeneti, időszakos emelkedése, mely igen gyakran fülzúgásos panaszokkal társul.

Ezért nagyon fontos, hogy a munkáltató a megfelelő zajcsillapítású hallásvédő eszközökkel lássa el a munkavállalókat.

Forrás: American Journal of Industrial  

További
Híreink