COVID-19: Amit Tudni Kell a Légzésvédelemről

A jelenlegi helyzetben sok valós, és talán még több fals információ kering a légzésvédelmi maszkok tulajdonságáról, hatékonyságáról, a vírusok elleni védelméről. Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi szervezet – többek között az Egészségügyi Világszervezet – szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó.

1.ábra

2.ábra

Mit jelent az FFP?

Az FFP érték egy olyan szám, amit a légzésvédők beazonosítására használnak.  Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece“, vagyis szűrővel ellátott védőeszköz az arcon. Besorolásuk 1-3-ig terjed.

Az FFP1-es légzésvédelmi maszk, vagy porálarc csak szilárd szemcsék szűrésére alkalmas. Véd a nem mérgező poroktól, vizes bázisú aerosoloktól. Használata jellemzően kövek kezelése, cellulóz anyagok környezete, de jól alkalmazható az építőiparban is por elleni védelem gyanánt.

Az FFP2-es jelölésű légzésvédelmi maszk, vagy porálarc az enyhén mérgező, vagy irritáló szilárd aerosolok és folyadékok elleni védelemben nyújt segítséget. Azokban az esetekben érdemes használni, ahol ezek az anyagok jelen vannak a levegőben. Ilyen anyag többek között a puhafa csiszolása során levegőbe jutó fűrészpor szemcsék, a különböző kompozit anyagokkal történő munkavégzés, stb.

A legmagasabb szintű védelmet az FFP3-as jelölésű légzésvédelmi maszk, vagy porálarc biztosítja viselőjének. Alkalmas a mérgező és egészségre káros porok, füstök és aeroszolok elleni védekezésben.  Az ehhez a védelmi osztályhoz tartozó eszközök a rákkeltő és radioaktív szennyezőanyagokat, és ami az esetünkben a legfontosabb a kórokozókat, vírusokat, baktériumokat és gomba spórákat is kiszűrik.

Vásárláskor minden esetben tájékozódjunk, hogy a maszk milyen szintű védelemmel rendelkezik. Ne essünk abba a hibába, hogy a hamis biztonságérzetet adó egyéb maszkok viselésével úgy gondoljuk, hogy magunk érinthetetlenné váltunk a Covid-19 vírustól.

A légzésvédő álarc, vagy maszk viselése:

A légzésvédő helyes alkalmazása során az zárja körül a szánkat és az orrunkat, szélei teljesen zártan simuljanak arcunkhoz. Tudni kell, hogy ki és belégzéskor a levegő mindig a legkisebb ellenállást választja, így ha rés van az arcunk és a maszk között, a levegő megtalálja ezt az utat. A szűrő rendszerét megkerülő környezeti levegő gyengíti a légzésvédő védelmi képességét. A légzésvédő használata során fontos, hogy a megfelelő szigetelés biztosított legyen a légzésvédő széle és a viselőjének arca között. Abban az esetben, ha ez az illeszkedés nem megfelelő, akkor a rések között a szennyeződések, baktériumok, vírusok, gombák bekerülhetnek a légzésvédő alá, így állandó kapcsolat alakul ki az egyén és az egészségkárosító környezete között.

 

Minden más nem FFP típusú maszk arra jó, hogy megvédje viselőjét a közvetlenül szájba be-, és kijutó cseppektől. Ezek a maszkok csak eltakarják a szájat, hogy abba közvetlen ne, vagy csak nehezítve kerülhessen a levegőben található, de az aerosolnoknál lényegesen nagyobb cseppek. A hátrányuk ezeknek az eszközöknek, hogy nem zárják ki a szűretlen levegőt sem.  Előnyük jelen esetben abban rejlik, hogy az akaratlan arc érintés száma lényegesen lecsökken. Ezzel a kézre került kórokozók szervezetünkbe jutását gátolja. Használatuk inkább a betegeknél javasolt, hogy ők ne fertőzzenek annyira tovább.

3.ábra

A védelmi képesség mellett a másik fontos tényező a kényelem. Abban az esetben ha a légzésvédő viselése kényelmetlen egyén számára, akkor fennáll az a helyzet, hogy annak a viselője nem fogja hordani a vészhelyzet teljes időtartama alatt.

Legfontosabb információk a légzésvédők helyes felhelyezése során:

 • A csomagolásból minden esetben „tiszta” helyen, nem szennyezett kézzel szükséges kivenni védőeszközt;
 • A légzésvédő megérintése során minden esetben törekedj arra, hogy a védőeszköz külső felületét érintsd meg, hogy a belső felülete szennyeződéstől mentes maradjon;
 • A légzésvédőt tartsd az álladhoz, válaszd szét az alsó és felső pántokat, majd húzd át a felsőt a fej felett; az alsót a fülek alatt, majd állítsd be, hogy kényelmesen illeszkedjenek;
 • Az alsó és a felső pánt felhelyezésekor figyelj oda, hogy a pántok ne csavarodjanak meg;
 • Az orrcsipeszt simítsd végig az orrodon úgy, hogy belégzéskor az orrod körül légáramlást ne érezz;
 • A védőeszköz felhelyezése során használd mind a két kezedet, hogy az eszköz archoz való teljes illeszkedését minél könnyebben elérd.

4.ábra

További fontos információk a légzésvédők alkalmazása előtt/során:

 • Javasolt az arcszőrzet eltávolítása annak érdekében, hogy a légzésvédő szigetelése megfelelő legyen, ezáltal az egészségkárosító anyagok ne kerülhessenek a légzésvédő belső felületére az arcszőrzet miatt kialakult réseken keresztül;
 • Hosszú haj esetén javasolt, hogy a hajad fog copfba.

Illeszkedésvizsgálat (szelepes és szelep nélküli légzésvédő)

 • Minden esetben győződj meg róla, hogy a légzésvédő megfelelően illeszkedik-e az arcodhoz;
 • A légzésvédőt óvatosan és mozdulásmentesen takard le mind a két kezed segítségével,
  • Abban az esetben, ha a légzésvédő szelep nélküli, akkor végezz erős kilégzést!
  • Abban az esetben, ha a légzésvédő szelepes, akkor végezz erős belégzést!

Abban az esetben, ha betegnek érzi magát, vagy olyan helyre megy ahol nagy számban fordulhatnak elő emberek vagy nincs tisztában az ottani körülményekkel, mindenképp ajánljuk a fent nevezett légzésvédők – maszkok használatát, ezzel csökkentve a kockázatát annak hogy megfertőződjünk, vagy mi magunk továbbadjuk a fertőzést.

#maradjotthon

COVID-19: Amit Tudni Kell a Légzésvédelemről” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Román Attila Válasz a bejegyzésre

  Homályt oszlató, szakszerű és közérthető összefoglaló ebben a magát lassan már-már társadalmi kérdéssé kinövő témában, gratulálok a szerző(k)nek! Ha szabad, egy apró kiegészítés…

  A 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet szerint orvostechnikai eszköznek tekintendő sebészeti maszkoknak (EN 14683:2019) is van klasszifikációja, mégpedig az ún. BFE (Bacterical filtration efficiency) érték, és szintúgy 3 kategória jelenik meg (növekvő sorrendben a viselő személy környezetének szolgáltatott védelem szerint): Type I (max. 95%), Type II (max. 98%) és Type IIR (max. 98% + max. 16 kPa nyomású tüsszentés/köhögés ellenállás).

  A 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet szerint egyén védőeszköznek minősülő részecskeszűrő félálarc (respirátor) (EN 149:2001) esetében csak annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy érdemes megnézni, megjelenik-e rajta az -R (re-useable) és/vagy a -D (dolomit dust test) kiegészítő jelölés. Amennyiben igen, az egy hosszabb idejű felhasználhatóságot garantál, mint a -D jelölés nélküli és/vagy az NR (non re-useable) jelöléssel ellátott.

  Nagyon fontos, hogy aki ebben a “zavaros” piaci helyzetben vásárol említett terméke(ke)t, az ügyeljen a hamisítványok kiszűrésére. Ebben segítenek említett attribútumok, és azok, vonatkozó szabványokban rögzített módon való megjelenése. EN149:2001 + FFP érték + kiegészítő jelölés ; EN 14683:2019 + BFE érték vagy osztály. Továbbá mindkettő esetben fontos a CE jelölés, ami Conformité Européene -t jelentsen, és ne China Exportot (ezt a C és E szimbólumok távolsága segít eldönteni).

  Végül. A két eszköz használható együtt. Ha egy tünetmentes személy nincs teljes bizonyossággal meggyőződve arról, hogy nem fertőzőképes (azaz nem vírushordozó), és szeretne a környezete, de egyúttal saját maga számára is védelmet biztosítani, alsó rétegként Type II vagy Type IIR sebészeti maszkot vegyen fel, majd ezt követően egy FF3 védelmi osztályú respirátort. Aki tudja magáról, hogy fertőzött, és nem akar más patogének ellen védekezni, annak sajnos, nyilván elegendő már csak a sebészeti szájmaszk, amivel a közelében tartózkodókat védi.

  Jó egészséget!

 2. ROMÁN ATTILA Válasz a bejegyzésre

  Sziasztok, újfent…!

  LinkedIn-en posztoltam az ide vezető linket. Tanács Zsolt kolléga tett egy nagyon hasznos észrevételt a leírtakkal kapcsolatban, ami okán felmerült bennem az, hogy ezen a platformon is érdemes lenne expandálni fókuszát a cikk és hozzászólás tartalmának. Változtatás nélkül (egészen pontosan, egy link beillesztésével) alábbi kommentek születtek.

  Tanács Zsolt:

  Köszi, nagyon jó összefoglaló ebben a témában. Egy pontosítást tennék a CE jel kötelező alkalmazásával kapcsolatban ebben a veszélyhelyzeti időszakban. Az egészségügyi dolgozók esetében a COVID-19 kitörésével összefüggésben szükséges egyéni védőeszközök hiányának kezelése érdekében, amennyiben nem CE-jelöléssel ellátott egyéni védőeszközöket szándékoznak az uniós piacra behozni, az illetékes piacfelügyeleti hatóságoknak értékelniük kell a termékeket, és amennyiben megállapítást nyer, hogy azok megfelelnek a vonatkozó rendeletben meghatározott alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek, olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek korlátozott ideig – vagy amíg a bejelentett szervezet által folytatott megfelelőségértékelési eljárás folyamatban van – lehetővé teszik az ilyen egyéni védőeszközöknek az uniós piacon történő forgalomba hozatalát.
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020H0403&qid=1585378616972&from=HU

  Román Attila:

  Köszönöm a kommentet! Igen, a német exporttilalom (https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-exports/germany-lifts-export-ban-on-medical-equipment-over-coronavirus-idUSKBN2162SH) miatt most csak harmadik országbeli termékek jelentik kontinensünk nagy részén a PPE és maszk ellátást. Ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cikk és ezáltal a hozzászólás EN szabványok szerint gyártott, minősített/tanúsított termékekre szorítkozik csak, ezáltal azokban standardizált minőségjellemzők (“FFP” , “BFE”) kerülnek említésre. Ha pedig felsoroltak közül valamelyikre rákerül az EN szabványjelölés, akkor az együtt jár CE szimbólummal is. Természetesen EN (és ezáltal pl. “FFP”) attribútumok nélküli, hivatkozott ajánlás szerinti behozatalnál más standardok fognak látszani (pl. NIOSH 42 CFR – N95 (USA) ; GB2626-2006 – KN95 (China) ), és ezekben ez esetekben nem is kell társulnia CE jelzéssel. Így gondolom, de kérlek, korrigálj, ha Te másként látod.

 3. Bükkfalvi László Válasz a bejegyzésre

  Szerencsés vagyok.
  Itt olvashatom a rövid, az elméletet és a napi gyakorlatot frappánsan megragadó és bemutató, hiánypótló művet.
  Együtt örülhetek Antal László felhasználóval, aki kérdéseire választ kap, és további – máshol még utalás szintjén sem említett – fontos ismeretek birtokosává válhatok Román Attila szakértői hozzászólása által.
  Szívből köszönöm.

  Egyetlen javaslatom: a MŰ-re mutató szembetűnő linkkel a kezdő oldalukon segítsenek másoknak is könnyen ide találni.

  • Gábor László Válasz a bejegyzésre

   Kedves Bükfalvi László

   Köszönjük javaslatát. Munkatársaim dolgoznak azon, hogy megvalósulhasson az ötlete. Addig is, amíg ezt nem sikerült kivitelezni kérjük ossza meg ezt az elérhetőséget ismerőseivel is.

   Üdvözlettel: Cedit 2000 csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük