Tájékoztató a tűzvédelmi szakvizsgával és az orvosi alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatos rendelkezésekről

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában a különleges szabályok alapján hivatalos okmánynak tekinthető a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerinti tűzvédelmi szakvizsga-bizonyítvány is. Ez azt jelenti, hogy az újabb szakvizsga-bizonyítványok megszerzéséről a veszélyhelyzet megszűnését követően kell majd gondoskodni.

Nemzeti Népegészségügyi Központ: A SARS-CoV-2 vírus okozta járvány kapcsán elsődleges cél, hogy lehetőség szerint  minimálisra csökkentsük a vírus tovább terjedésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsuk a megfelelő munkaerőt a lakosság ellátása szempontjából kritikus területeken, így az élelmiszergyártásban, élelmiszer-feldolgozásban is.

E két cél együttes megvalósulása érdekében az alábbiakat rendeli el a járványügyi hatóság. A hazai tuberkulózis (tüdőgümőkór) előfordulási adatait is figyelembe véve, a 33/1998.(VI.24.) NM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben – illetve ezekkel a tevékenységekkel foglalkozók számára – az előzetes munkaköri alkalmasság megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálat megléte mellőzhető abban az esetben, amennyiben a munkavállaló rendelkezik  1 évnél nem régebbi  tüdőszűrő vizsgálati eredménnyel. A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága, amit a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással adhat meg: „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.

A fentiekre tekintettel az NNK javasolja, hogy a nemzetgazdaság működőképességének fenntartásában alapvető fontosságú ágazatok esetében a folyamatos munkaerő biztosítás érdekében olyan munkavállalók felvételét szorgalmazzák, aki rendelkeznek érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel, azaz egy éven belül részt vettek ernyőképszűrésen, és eredménye negatív lett, melyet már az álláshirdetésben javasolt kiemelni, illetve alkalmazási feltételként megjelölni.”

További
Híreink