Csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya2017-ben „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdetett. A kampány alapvető célkitűzése az volt, hogy az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók valamint a szakemberek figyelmét felhívják a biztonságos munkavégzésre.

Csökkent a halálos munkabalesetek száma az agráriumban

2016-ban az agrárágazatban 18 halálos kimenetelű munkabaleset történt. A célzott munkavédelmi kampány eredményei már a 2017. évi adatokban is megmutatkozott. Az ágazatban egy év alatt 18-ról 12-re, csökkent a halálos munkabalesetek száma, mindamellett, hogy a foglalkoztatottak száma folyamatosan növekedett. A 2018-as évre vonatkozó adatok szerint az ágazat munkabaleseti mutatói tovább javultak.  2018-ban 10-re csökkent a halálos munkabalesetek száma.

A kampány alatt a három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek száma is folyamatosan csökkent. 2016-ban 837, 2017-ben 654, 2018-ban 626 munkaképtelenséggel járó munkabaleset volt.

A kétéves kampány ugyan lezárult, de a munkavédelmi hatóság továbbra is kiemelten veszélyes ágazatként kezeli a mezőgazdaságot, és az ellenőrzések fókuszában marad a hiányosságok felszámolása. Az emberi élet védelmét, a biztonságos munkavégzést az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania.

További
Híreink